Overslaan en naar de inhoud gaan
de jong
Jan Douwe de Jong, prijswinnend masterstudent.

Prijs voor verbeterplan visuele communicatie aan boord

Jan Douwe de Jong, masterstudent Maritiem Instituut Willem Barentsz, bedacht een manier om beter en veiliger met elkaar te communiceren op grote vrachtschepen. Met zijn idee is hij afgelopen 8 juni een van de prijswinnaars geworden van de LC Awards 2021, een event waarbij studenten van Friese scholen hun scriptie verdedigen.

 “Wat een verrassing zeg! Toen ik op mijn telefoon keek, dacht ik dat het nog wat felicitaties waren voor mijn verjaardag maar ik bleek gewonnen te hebben’’, aldus Jan Douwe, die op het moment suprême nog aan boord zat voor de kust van Singapore. Hij deed zijn pitch via een vooraf opgenomen video.   

Jan Douwe werkt als eerste stuurman bij Jumbo Shipping, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het transport van zware ladingen en het laden en lossen van grote objecten. Hier zijn veel mensen bij betrokken die allemaal op elkaar ingespeeld moeten zijn. Jan Douwe kwam tot de conclusie dat doorontwikkelde visuele communicatie een zeer waardevolle aanvulling is op de communicatie per portofoon, waarbij men niet tegelijk kan praten en luisteren.

Visuele communicatie zorgt voor minder belasting van de verbale radiocommunicatie en heeft een positieve invloed op het aantal communicatiefouten. Zo draagt de visuele communicatie bij aan een veiligere hijsoperatie.

Het hele verhaal van Jan Douwe is te lezen in de special Veiligheid, die 16 juni in de Scheepvaartkrant verschijnt.

Tags

leaderboard