Overslaan en naar de inhoud gaan
Suzan Danielbrug
Impressie van de brug. Foto Beliris

Plaatsing centrale brugdek Suzan Danielbrug in Brussel

Op zaterdag 17 april vindt de plaatsing van het centrale brugdeel van de Suzan Danielbrug over het kanaal Brussel-Schelde plaats. De nieuwe brug is een belangrijke schakel tussen de Noordwijk en Thurn & Taxis wijk in de Belgische hoofdstad.

JAN SCHILS

Vorig jaar werd een aantal onderdelen van het brugdek met een lengte van 60 meter en een breedte van 13 meter geassembleerd op de Materialenkaai. Nu gaat men ertoe over om dit deel van de brug over het water te plaatsen.

Het belooft een spectaculaire operatie te worden, waarbij heel wat mankracht, speciale machines en binnenschepen zullen worden ingezet. Na het ophijsen van de brug en het keren ervan tussen 14 en 16 april zal op 17 april de plaatsing ervan over het water plaatsvinden. Er zal drie dagen lang 24 uur op 24 uur gewerkt worden om de plaatsing zo snel mogelijk uit te voeren en om de hinder te beperken. Tijdens de plaatsing zal er immers geen scheepvaartverkeer mogelijk zijn op het kanaal.

De brug zal na de plaatsing (die eigenlijk gepland was voor 2020) nog niet klaar zijn. In een volgende fase worden de aangrenzende “zijbruggen” gebouwd. Dat dat zijn de verbindingsstukken tussen het centrale brugdek en het land. Die werkzaamheden zullen duren tot de komende winter.

De brug is genoemd  naar Suzan Daniel (pseudoniem voor Suzanne De  Pues).  Zij was een lesbische activiste die het CCB oprichtte, het Centre Culturel  Belge/Cultuurcentrum België. Niet iedereen was gelukkig met de naamkeuze, maar de overheid heeft deze toch doorgezet.

leaderboard