Overslaan en naar de inhoud gaan
trio
Van links naar rechts: Inga Lauts, projectmanager MariGreen/ Mariko, Sören Tinz, hoogleraar aan de universiteit van Aken en Leo van der Burg, business development manager FME. Foto goetze@bargelijk.com

Goede perspectieven waterstof in de binnenvaart

Waterstof is veelbelovend voor de toekomst van de binnenvaart. Dat blijkt uit de op 5 november gepresenteerde haalbaarheidsstudie ‘Perspectives for the use of hydrogen as a fuel in inland navigation’ van de universiteit van Aken bij de Vereniging voor Europese Binnenvaart en Waterwegen (VBW) in Duisburg.

Het wetenschappelijk rapport is daar overhandigd aan de opdrachtgevers Mariko GmbH en FME door Sören Tinz, hoogleraar Interne Verbrandingsmotoren aan RWTH, de universiteit van Aken. De studie werd uitgevoerd in het kader van het Duits-Nederlandse samenwerkingsproject MariGreen, onder auspiciën van RWTH Universiteit van Aken.

De studie onderstreept de fundamentele haalbaarheid op vele gebieden voor de binnenvaart. Maar het gebruik van waterstof is voor rederijen door verschillende factoren momenteel operationeel nog niet interessant, vanwege de hoge brandstofkosten, de hoge ombouw-/nieuwbouwkosten en bovendien het gegeven dat waterstof momenteel wettelijk nog niet is toegelaten als te gebruiken brandstof.

De beoordeling is gebaseerd op analyses van de bestaande wet- en regelgeving, de (toekomstige) waterstof-infrastructuur, diverse opslagtechnologieën (dragers van waterstof) en vormen van energieomzetting in brandstofcellen en verbrandingsmotoren. Dit is in de studie uitgewerkt voor vier typen binnenvaartschepen: het containerschip, koppelverband, een veerboot en een passagiersschip (rivercruiser).

Demonstratieprojecten

Om de drempel voor het gebruik van waterstof als brandstof in de binnenvaart te overwinnen, wordt in de studie sterk aanbevolen demonstratieprojecten op te zetten die de technische en economische haalbaarheid in de praktijk aantonen en op basis daarvan wet- en regelgeving kan worden aangepast. De studie is beschikbaar op www.marigreen.eu

 

 

leaderboard