Overslaan en naar de inhoud gaan
Contargo bij Emmerich
Archieffoto van de containerterminal bij Emmerich

Pegelstand Emmerich onder nul

“Op dit moment kunnen we waterstanden met een waarde van 0 cm als ook met negatieve waarden niet zichtbaar maken. We werken er met spoed aan deze fout te herstellen.” Met rode letters opent Elwis, de Duitse evenknie van Rijkswaterstaat, op 16 augustus zijn website. Want op die dag is voor het eerst in de geschiedenis van de Duitse Rijnpegels één van de meetlatten 'droog' komen te staan.

JUDITH STALPERS

Zoals binnenschippers weten, zeggen de gemeten pegelstanden niets over de diepte van de vaargeul. Ieder peilpunt langs de Rijn heeft zo zijn eigen geschiedenis, en dus zijn eigen theoretische nulpunt op de meetlat. Voor het lezen van de waterstanden, of beter gezegd, om de diepte van de vaargeul te kennen, heb je dus een beetje achtergrondkennis nodig. Schippers hebben die ervaring, of doen anders wel een beroep op hun moderne meetinstrumenten en software.

Bij Emmerich is de diepte van de vaargeul bij meetstand '0' nog altijd 196 centimeter. Een geruststellende diepte voor de dag van vandaag. Hoger op de Rijn is de vaargeul namelijk bij lange na niet zo diep. Bij het meest kritische meetpunt Kaub registreerde Elwis afgelopen dinsdag een pegelstand van 31 centimeter. Vertaald in vaargeuldiepte is dat 132 centimeter.

Met het verder verdampend Rijnwater is het de taak van de Duitse pegelmeters om de scheepvaart te laten weten hoe hoog het water bij Emmerich staat. Vandaar dat de waterspecialisten nu als de wiedeweerga aan hun website werken, zodat ook negatieve waarden in het excel-achtige overzicht kunnen worden opgenomen. Want gemeten wordt er wel, alleen aan een andere meetlat. Die pegelstand moet dan 'vertaald' worden naar een negatief cijfer, zolang als dat nodig is. Volgens de prognoses zal eind van de week -5 worden bereikt. Bij Kaub verwachten ze een stabilisatie rond de huidige 30 centimeter. Maar het kan ook allemaal minder spannend worden. In het westen van Duitsland gaat het deze week nog regenen.

leaderboard