Overslaan en naar de inhoud gaan
stuurhuis verloren
Het tijdelijke stuurhuis voor de Arkona in aanbouw. Foto Rijkswaterstaat

Passagiersschip verspeelt stuurhut bij aanvaring met Dorkwerderbrug

Het Duitse passagiersschip Arkona heeft kort voor de jaarwisseling haar stuurhuis verloren bij een aanvaring met de Dorkwerderbrug in Groningen. Daarbij belandde de stuurhut op het achterdek. De bemanning en alle passagiers - 93 personen in totaal - bleven ongedeerd. De schipper maakte een inschattingsfout over de hoogte van de brug.

Ook de brug over het Van Starkenborghkanaal, vlakbij de stad Groningen, is er betrekkelijk goed vanaf gekomen. Dat is te lezen op website van Rijkswaterstaat. In nachtelijke uren van 30 op 31 december bleek al dat de tafelbrug over de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl gewoon bediend kon blijven worden. Daardoor was er geen belemmering voor het weg- en scheepvaartverkeer. Bij daglicht vond een nadere inspectie plaats. Daarbij is geconstateerd dat er geen schade is.

Inspecteurs van Rijkswaterstaat en de politie zijn vervolgens op het schip geweest. De meeste passagiers hadden niets van de aanvaring gemerkt. Het ongeval vond plaats rond 1.00 uur 's nachts. Zij hebben doorgeslapen. Het schip is daarna aangemeerd bij Aduard. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) oordeelde evenwel dat het Duitse riviercruiseschip een noodstuurhut moest laten plaatsen. Deze werd in de loop van de ochtend opgebouwd. Een gecertificeerd bedrijf heeft daarna de stuurhut goedgekeurd.

Tegemoetkoming

Begin van de middag kreeg het schip toestemming om haar reis te vervolgen. De eindbestemming was Rotterdam, maar dat werd geschrapt. Om de verloren tijd in te halen, zou de vaartocht nu in Amsterdam eindigen. De rederij trakteerde haar passagiers vervolgens op gratis drankjes als tegemoetkoming.

Om er voor te zorgen dat de Arkona haar reis zo veilig mogelijk kon vervolgen, was het nodig dat de Prinses Margrietsluis bij Lemmer open zou gaan op Nieuwjaarsdag. Speciaal en alleen voor dit schip. Bij hoge uitzondering werd hiertoe besloten, vanwege de hoge gemiddelde leeftijd van de passagiers en de verspreiding van hun woonplaatsen. Zo kon de reis zich afwikkelen bij rustig weer en zonder stressvolle momenten.

kli

leaderboard