Overslaan en naar de inhoud gaan
Wilhelminasluis
Aan en om het complex wordt nog volop gewerkt. (Archieffoto provincie Noord-Holland)
Sluiscomplex per direct en voor onbepaalde tijd gestremd

Pas gerenoveerde Wilhelminasluis Zaandam ‘onveilig’

De gemeente Zaanstad heeft afgelopen vrijdag 19 juni om 14.30 uur de voor de beroepsvaart belangrijke Wilhelminasluis (1903) in Zaandam per direct en voor onbepaalde tijd afgesloten. Medewerkers van de Havendienst vinden de sluis, die nog maar een paar weken heropend was na een jarenlange renovatie- en verruimingsoperatie, niet veilig genoeg om te bedienen.

De gemeente heeft de drastische beslissing in een mail kenbaar gemaakt, met de mededeling dat nadere informatie nog volgt. Gebleken is dat de camera onvoldoende zicht biedt op datgene wat zich in en rond de sluis afspeelt en dat dit de (hoofd-)reden is dat de sluis gestremd is.

“Men bedient op afstand, dus dan is goed zicht van essentieel belang. Zeker in het achterhoofd houdende dat bij ongevallen, zoals eerder in Zaanstad, degene die vervolgd wordt de bedienaar is en niet degene die verantwoordelijk is voor de plaatsing van camera’s en dergelijke”, zo stelt de schippersbond ASV in een eerste reactie.

“Dus begrip voor deze actie is er wel vanuit ons. Maar… wij vinden wel dat er onmiddellijk claims ingediend moeten worden vanuit de schippers naar de verantwoordelijke (provincie Noord-Holland) omdat men nu weer 16 uur om moet varen. Kennelijk kiest men ervoor om dan maar de sluis voor scheepvaartverkeer te stremmen - waar er ook andere keuzes gemaakt hadden kunnen worden. Men zegt dat men het zo goed voor heeft met de binnenvaart waarom dan niet een beperkte opening van de brug waarbij (het havenkantoor zit tenslotte op de sluis) men fysiek aanwezig is om een veilig schutproces te garanderen?”

Consequenties

Voor Andries de Weerd, regiocoördinator van branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer, komt het besluit van de gemeente als een complete verrassing. Schippers gaan er volgens hem veel last van krijgen. "Wij kunnen dit niet accepteren. Een brug of sluis kun je niet zomaar dichtgooien. Uiteraard staan we voor veiligheid en begrijpen we het verhaal. De sluis wordt namelijk al jaren gerenoveerd. Maar dit gaat niet zomaar". Het belang van de sluis is volgens hem dusdanig groot dat het sluiten flinke consequenties krijgt. "De wat grotere schepen moeten nu 16 uur omvaren. Het is een van belangrijkste sluizen van Noord-Holland”.

De Weerd: “Maar we gaan liever niet zwartepieten, want er moet zo snel mogelijk een oplossing komen”. BLN schrijft nu een brief op poten aan de gedeputeerde, waarin de organisatie een klemmend verzoek doet op de provincie om de sluis zo snel mogelijk weer open te gooien. "Het liefst vandaag nog of elke dag een paar uur. Dan moet het wegverkeer maar even wachten. De kosten die schippers maken zullen we anders op de provincie gaan verhalen".

Weinig vertrouwen

En de ASV voegt eraan toe: “Helaas moeten wij constateren dat het enthousiaste geluid van de sluis die maar liefst 10 dagen eerder goed zou functioneren volledig onterecht is, gezien de staat waarin de sluis verkeert, waardoor er ook geen medewerkers rond de sluis aanwezig kunnen zijn, omdat de sluis één grote bouwput is. Wij zouden het bijzonder op prijs stellen als er op korte termijn een goede oplossing gevonden kan worden. De geluiden die wij nu horen, zijn echter dat men hoopt dat men deze week zicht heeft op eventuele stappen. Vager kan het al bijna niet en dat geeft weinig vertrouwen in een doortastende aanpak van deze problematiek”.

leaderboard