Overslaan en naar de inhoud gaan
Haven Rotterdam
Foto Port of Rotterdam

Overslagvolume Rotterdam daalt, maar minder hard dan gevreesd

Het jaarvolume van de haven van Rotterdam is in 2020 gedaald met 6,9 procent ten opzichte van 2019. Dat is minder dan gevreesd, onder meer door een succesvol tweede halfjaar. Het bedrijfsresultaat is nog altijd wel positief en zowel CEO Allard Castelein als CFO Vivienne de Leeuw is er trots op dat de haven ondanks de coronacrisis toch het gehele jaar volledig operationeel is gebleven.

Het volume van de goederenoverslag in de Rotterdamse haven bedroeg 436,8 miljoen ton in 2020. In de eerste jaarhelft daalde de totale overslag nog met 9,1 procent, maar het laatste halfjaar bleef de daling beperkt tot 4,6 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. De volumeveranderingen kwamen voornamelijk door de coronarecessie.

Dalen en stijgen

De grootste dalingen waren te zien in de sectoren ijzererts (-24,5 procent), kolen (-22,8 procent), ruwe olie (-10,2 procent) en de minerale olieproducten (-11,9 procent). Dit kwam onder meer door de sterk gedaalde Duitse staalproductie. Ook lag er een kolengestookte centrale op de Maasvlakte stil. De vraag naar olieproducten daalde vanwege de afname van het vliegverkeer vanwege de coronamaatregelen in de wereld.

De daling bij containers was beperkt, het ging om 1,2 procent minder in tonnen en 3,2 procent minder in TEU. Die daling ging gepaard met de ontwikkelingen in de vraag naar goederen: het eerste half jaar liep dat sterk terug, maar sinds de zomer bleken consumenten vooral geld uit te geven aan fysieke goederen in plaats van diensten, waardoor de overslagvolumes stegen en in het laatste del van het jaar hoger waren dan in 2019.

De stijgers waren te zien bij de agribulk (4,8 procent) en de biomassa steeg met 108,3 procent. Die uitschieter kwam door de toegenomen overslag van biomassa dat extra verbruikt werd in de Amer9-centrale in Geertruidenberg. Ook de biodiesel deed het goed in Rotterdam. Over het algemeen genomen was er ook een stijging te zien in bunkerformules.

Financiën

Qua financiële resultaten doet de Rotterdamse haven het ook prima, beter dan in 2019. Dit onder meer door contractopbrengsten, opgebracht door verhuur van terreinen en contractverleningen. De opbrengsten uit zeehavengelden waren lager dan het jaar vanwege de coronapandemie.  

leaderboard