Overslaan en naar de inhoud gaan
Overslag Amsterdamse zeehaven stijgt in eerste halfjaar met ruim 12 procent
Foto haven Amsterdam
Opnieuw een record

Overslag Amsterdamse zeehaven stijgt in eerste halfjaar met ruim 12 procent

De overslag in het Noordzeekanaalgebied van de zeehavens Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad is in het eerste halfjaar van 2019 gestegen tot 54,1 miljoen ton, een stijging van 7 pocent. Deze stijging was het gevolg van een groeiende overslag in de eerste zes maanden van dit jaar in de Amsterdamse haven met 12,3 procent tot 45,4 miljoen ton. Opnieuw een record.

In IJmuiden daalde de overslag met 12,3 procent tot 8,5 miljoen ton, Beverwijk noteerde een stijging met 23 procent tot 349.000 ton en in Zaanstad daalde de overslag met 13,2 procent tot 72.000 ton.

De stijging in Amsterdam is in het eerste half jaar veroorzaakt door zowel natte als droge bulk als containers. De overslag van natte bulk steeg met 10,6 procent naar 25,9 miljoen ton. De stijging met 13,8 procent in droge bulk was het gevolg van meer overslag van steenkool (+23 procent) en granen (+21 procent) en steeg tot 17,8 miljoen ton.

De stijging van steenkooloverslag is vooral veroorzaakt door de export naar niet-traditionele markten, zoals India en het Middellandse Zeegbied. Naar verwachting is dit niet blijvend. De stijging moet overigens gezien worden in de context van de sterke daling in de afgelopen jaren. Ook steeg de overslag in het aantal containers met 35 procent, mede veroorzaakt door de lijndienst van Samskip voor short sea waarop de Amsterdamse haven zich richt.

Cruiseschepen

Tegenover deze nieuwe records stonden ook dalingen, waaronder in stukgoed (-20 procent). Ook het aantal zeecruiseschepen dat Amsterdam in het eerste halfjaar bezocht daalde. In 2019 bedroeg dit 51, tegenover 74 vorig jaar. Door de invoering van de toeristenbelasting per 1 januari voor transit calls, schepen voor wie Amsterdam een tussenstop is, is een aantal reders uitgeweken naar IJmuiden en Rotterdam.

Het aantal riviercruiseschepen dat Amsterdam het eerste half jaar bezocht, bedroeg 1189, tegen 1272 een jaar eerder. Deze daling wordt eveneens veroorzaakt door de invoering van de toeristenbelasting. Het verschil van 83 betreft ook transit calls.

leaderboard