Overslaan en naar de inhoud gaan
giesbeek
Still uit de informatievideo van Rijkswaterstaat.

Overnachtingshaven Giesbeek weer later

Door het vervallen van de PAS-regeling (stikstofcompensatie) moet Rijkswaterstaat de plannen en vergunningen voor de nieuwe overnachtingshaven bij Giesbeek aanpassen. Dit kost veel extra tijd. De haven is nu pas in 2023/2024 gereed.

Ten onrechte ging Rijkswaterstaat bij het uitwerken van alle plannen en benodigde vergunningen voor dit project uit van de destijds geldende wetten en regels, waaronder PAS (Programma Aanpak Stikstof). Het wegvallen van deze regeling door een uitspraak van de Raad van State vraagt voor de overnachtingshaven Giesbeek om aanpassingen in de plannen en vergunningen.

Aangepast

Op basis van de vertraging is de planning opnieuw gewijzigd. Die ziet er nu als volgt uit: In 2022 valt de projectbeslissing, datzelfde jaar gevolgd door de start van de uitvoering. In 2023 en 2024 kan de overnachtingshaven gereed zijn. In de Valeplas kunnen dan aan 3 steigers 17 binnenvaartschepen afmeren. Drie jaar geleden was de planning voor de openstelling al verschoven van 2021 naar 2022. Ook verdween toen een vierde aanlegsteiger uit het plan.

leaderboard