Overslaan en naar de inhoud gaan
snoekje
Een jong snoekje in een biohut. Foto Ecocean/ Etienne Abadie

Overnachtingshaven Bergambacht ook veilig voor vis

Rijkswaterstaat legt bij Bergambacht langs de Beneden-Lek acht nieuwe overnachtingsplaatsen aan voor binnenvaartschippers. De ligplaatsen geven de schippers de mogelijkheid op tijd te voldoen aan voorgeschreven rusttijden.

Technisch manager Sander de Borst: “Als vaarwegbeheerder zijn we verantwoordelijk voor voldoende overnachtingsplekken; elke 30 kilometer moet er een rustplaats zijn. Als de overnachtingshaven straks klaar is, biedt deze schippers een veilige plaats waar ze beschut tegen wind, stroming, golven en ijs kunnen rusten.”

Biohutten

Bij de bouw van de overnachtingshaven wordt ook gekeken naar het meenemen van natuur en duurzaamheidsdoelen, zoals de inzet van maatregelen vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Eén van de maatregelen om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren, is het inzetten van biohutten. Zo kunnen niet alleen schippers, maar ook jonge vissen bij Bergambacht straks rustig slapen.

“Dit najaar hangen we onder de steigers van de overnachtingshaven zogenaamde biohutten op voor vissen. De biohutten zorgen voor een veilig leefgebied voor kleine vissen, zodat die kunnen schuilen voor roofvissen en voedsel kunnen vinden”, aldus Erika Gouw, technisch adviseur bij Rijkswaterstaat.

Roofvissen

Het is voor jonge vissen niet altijd makkelijk om te overleven en op te groeien in een verstedelijkt gebied. Kleine vissen missen schuilplaatsen tegen roofvissen en plekken waar makkelijk voedsel te vinden is. Biohutten zijn stalen kooien, gevuld met stenen, schelpen en mosselen. De hutten bieden een veilige haven voor vissen.

Een biohut hoeft maar 50 centimeter onder water te hangen; bij Bergambacht komen ze onder een drijvende steiger te hangen. De makers van de biohutten, van het Franse bedrijf Ecocean, komen zelf de biohutten ophangen. Zij weten wat de meest effectieve plaatsing is en volgen de komende jaren ook hoe het de visstand vergaat. De biohutten zijn eerder in de Waal al met succes toegepast. Bron: Rijkswaterstaat

leaderboard