Overslaan en naar de inhoud gaan
con
Foto Danny Cornelissen/ Havenbedrijf Rotterdam

'Overloop' tegen container-congestie in Rotterdamse haven

De geregeld haperende containerafhandeling in de Rotterdamse haven wordt bestreden met een nieuw wapen: een overflow-hub. Dat kondigt VVD-minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan in een brief aan de Tweede Kamer. In haar antwoord op vragen van partijgenoot Dijkstra meldt de minister de vestiging van een ontkoppelpunt als belangrijke maatregel tegen de havencongestie.

“Daarmee ontstaat specifieke en ontkoppelde capaciteit voor de binnenvaart, zoals een kade en kranen die enkel worden ingezet voor de afhandeling van containerbinnenvaartschepen”, schrijft de minister. Om daar meteen aan toe te voegen: “Vanwege de extra kosten van een ontkoppelpunt is ketensamenwerking noodzakelijk, zowel wat betreft verdeling van de kosten als wat betreft de regievoering over noodzakelijke inzet op piekmomenten. Daar zijn uiteenlopende belangen mee gemoeid, zodat de financiële en technische haalbaarheid complex is en tijd vergt om verder uit te werken”.

Waar mogelijk is het ministerie bereid hier verdere ondersteuning in te bieden. In de aankomende havennota belooft Van Nieuwenhuizen nader in te gaan op het verminderen van de congestie en het belang van duurzaam vervoer over water.

leaderboard