Overslaan en naar de inhoud gaan
tankerr
CCR

Overgangsperiode van drie maanden voor elektronische meldpicht tankervaart op Rijn

Er komt een overgangsperiode van drie maanden voor de elektronische meldplicht voor tankervaart op de Rijn. Tot maart 2019 worden er nog geen boetes uitgedeeld.

Met ingang van 1 december 2018 moeten alle schepen met vaste tanks aan boord zich standaard elektronisch melden. Meer dan 75 procent van de tankschepen op de rivier heeft de nodige maatregelen getroffen om elektronisch te kunnen melden. Bijna een kwart van de tankschepen heeft nog steeds geen EDI-account aangevraagd bij de Nederlandse autoriteit, Rijkswaterstaat (RWS).

Schepen moeten echter wel over een EDI-account beschikken, om elektronische berichten te kunnen sturen via een applicatie (bijvoorbeeld BICS, www.bics.nl). Het Comité Politiereglement van de CCR heeft vandaag bekendgemaakt zich bewust te zijn van de technische uitdagingen die de uitbreiding van de elektronische meldplicht met zich meebrengt.

Boetes

Het Comité, dat op 11 oktober 2018 bijeenkwam, heeft daarom besloten om tankschepen een eenmalige overgangsperiode van drie maanden te gunnen, die ingaat op 1 december 2018. Tijdens deze overgangsperiode worden tankschepen die nog niet elektronisch melden, benaderd door de controlerende ambtenaren.

Na deze overgangsperiode - dus vanaf 1 maart 2019 - krijgen tankschepen op de Rijn die nog steeds niet elektronisch melden een boete opgelegd.

leaderboard