Overslaan en naar de inhoud gaan
plannn
De ambities van Ørsted in kaart gebracht met ‘SeaH2Land’.

Ørsted wil grote Zeeuwse waterstoffabriek

De Deense windmolenparkbouwer Ørsted wil in Zeeland een duurzame waterstoffabriek neerzetten, een van de grootste ter wereld.

Vandaag presenteert Ørsted ‘SeaH2Land’, een ambitieuze visie voor een waterstoffabriek op Gigawatt-schaal. Of, hoe in het havengebied van North Sea Port de grote industriële vraag naar waterstof met een grensoverschrijdende pijpleiding wordt gekoppeld aan duurzame productie van waterstof.

Ørsted voorziet tegen 2030 de bouw van een duurzame waterstoffabriek - een elektrolyser - van 1 GW. Het bedrijf wil die koppelen aan een bijkomend groot windmolenpark (2GW) in het Nederlandse deel van de Noordzee. Hiermee wordt de grootschalige levering van duurzame elektriciteit mogelijk die nodig is voor de productie van duurzame waterstof.

Elektrolyser

Deze elektrolyser kan ongeveer 20 procent van de huidige waterstofvraag in North Sea Port leveren. Met 580.000 ton per jaar is het Nederlands-Vlaamse havengebied van North Sea Port een van de grootste waterstofproducenten en -afnemers ter wereld. De vraag naar waterstof in het havengebied kan toenemen tot 1.000.000 ton in 2050, het equivalent van ongeveer 10GW aan elektrolysecapaciteit.

leaderboard