Overslaan en naar de inhoud gaan
druk reddingsjaar KNRM
De KNRM-vrijwilligers zijn vaak ook beroepsschippers.
2019 weer druk reddingsjaar KNRM

‘Opvallend meer inzet voor binnenvaart en koopvaardij’

In 2019 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2.458 keer uitgevaren en werden er 4.258 mensen gered of geholpen. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar passend in het gemiddelde van de laatste jaren.

Opvallend noemt de KNRM de stijging van het aantal acties voor de binnenvaart en koopvaardij. Het reddingsstation Enkhuizen kwam in 2019 104 keer in actie en behoort daar mee wederom tot de top zes van drukste reddingstations in Nederland.

Bij de binnenvaart ligt de nadruk op hulpverleningen bij brand aan boord, stranding en zinken. Bij de koopvaardij gaat het veelal om medische evacuaties, vanwege zieke zeelieden aan boord. Bij 66 van deze medische incidenten was een evacuatie van het slachtoffer of de patiënt met een reddingboot noodzakelijk. In 40 gevallen werd door de Kustwacht een helikopter ingezet. 

Voor hulpverleningen en reddingen bij het strand werd de KNRM vorig jaar meer ingezet dan andere jaren. Dit zijn voornamelijk zoekacties naar vermiste personen (95 keer) en assistenties bij gewondenvervoer door ambulances (104 keer). De KNRM zet hiervoor grote hulpverleningsvoertuigen in. Deze inzet wordt gecoördineerd door de meldkamers van de Veiligheidsregio’s. 

Motorproblemen

De vrijwilligers van KNRM reddingsstation Enkhuizen voeren het afgelopen jaar 104 keer uit om in problemen geraakte watersporters en de beroepsvaart te helpen op het IJsselmeer en het Markermeer. Ook het afgelopen jaar waren motorproblemen een belangrijke oorzaak voor een alarmering van de reddingboten. Gevolgd door aan de grond geraakte jachten en op nummer drie medische inzetten, zowel op het open water als ook assistentie van ambulancediensten in het havengebied.

leaderboard