Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwjaarsbijeenkomst haven Moerdijk
Port of Moerdijk

Opnieuw groei voor haven Moerdijk

De haven van Moerdijk blijft groeien. In 2017 steeg zowel de overslag, als het aantal gevestigde bedrijven en de werkgelegenheid. Er kwamen 3 procent meer binnenvaartschepen de haven in: een totaal van 11.740 schepen.

"Wij zijn ongelofelijk trots dat we samen met alle bedrijven weer groei realiseren op diverse terreinen." - Ferdinand van den Oever

“Er is hard gewerkt aan de aantrekkelijkheid van het haven- en industrieterrein Moerdijk en ook de dialoog met de omgeving komt steeds beter op gang met de nieuwe Omgevingstafel Port of Moerdijk”, vertelt directeur Van den Oever in zijn toespraak op de nieuwjaarsbijeenkomst van de haven. Tevens deed hij een oproep aan de aanwezigen: “Er is geen reden om achterover te leunen. Want we staan met elkaar voor grote uitdagingen, denk aan digitalisering, energietransitie en verdere verduurzaming. Het realiseren van onze ambities in deze veranderende wereld kunnen wij alleen samen met al onze share- en stakeholders. Laten we hier samen onze schouders onder zetten.”

Groei overslag
De zeevaart nam grootste groei voor haar rekening: de overslag steeg met maar liefst 14 procent. De totale overslag groeide met 5,5 procent naar 18,5 miljoen ton.

Grootste groei in containers
De grootste groei ziet Moerdijk nog steeds in de overslag van containers (+10 procent). Ook in natte bulk (+8 procent) en stukgoed (+6 procent) is een flinke stijging te zien. In 2017 daalde de overslag van ertsen en schroot (-17 procent).

Nieuwe bedrijven
Het Havenbedrijf Moerdijk gaf 7 hectare grond uit. Daarnaast is ook zo’n 22 hectare strategische reserve bij bedrijven opnieuw ingevuld. Verder mocht de haven 16 nieuwe vestigers verwelkomen.

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid steeg in 2017 met 3,7% naar 17.983 banen. Daarbij gaat het om 9.308 directe arbeidsplaaten en 8.675 indirecte arbeidsplaatsen.

 

leaderboard