Overslaan en naar de inhoud gaan
port
Port-Liner

Opnieuw Europese miljoenen naar Port-Liner

Europa heeft 5,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Nederlandse binnenvaart. Het bedrag maakt deel uit van 80 miljoen subsidie uit het EU-programma voor een Trans Europees Vervoersnetwerk (TEN-T) en gaat in zijn geheel naar Port-Liner, een nieuwbouwproject met louter Nederlandse toeleveranciers.

Met de nieuwe investeringssteun laat de Tilburgse ondernemer Ton van Meegen negen containerschepen bouwen, die weer volledig worden voorzien van elektrische thrusteraandrijving. De energie wordt duurzaam opgewekt en opgeslagen in batterijen en accu’s in de vorm van containers die kant en klaar aan boord geplaatst worden.

Vorig jaar kreeg Port-Liner ook al een fikse Europese subsidie voor de bouw van zes elektrische binnenvaart-containerschepen, die met een half jaar vertraging met ingang van eind dit jaar in de vaart (naar Antwerpen en Rotterdam) moeten komen. Het vernieuwende van de technologie zit vooral in de container, waarin de batterijen zitten. Deze zogenoemde e-Powerbox is schok- en trillingsvrij.

leaderboard