Overslaan en naar de inhoud gaan
boot
Doop van een nieuwe redeboot in Antwerpen. Archieffoto Loodswezen.be

Opnieuw dreigen vakbonden met acties loodsen en sluiswachters

Na de ontwrichtende acties van de Vlaamse loodsen en sluiswachters die zijn aangesloten bij de socialistische vakbond ACOD, dreigen nu ook de christelijke vakbond ACV en de liberale vakbond VSOA de loodsen en sluiswachters die bij hen zijn aangesloten tegen 10 september op te roepen tot acties tegen aantasting van het ambtenarenstatuut. Alleen wanneer er tegen die datum overleg is geweest tussen de vakbonden en de Vlaamse regering, kan een staking afgewend worden - aldus een woordvoerder van de VSOA.

 

JAN SCHILS

 

De VSOA vreest dat de voorgestelde 'harmonisering' tussen statutairen (vast benoemde werknemers) en contractuelen (werknemers met een tijdelijk arbeidscontract) zal neerkomen op een verdere afbouw van het ambtenarenstatuut.

 

"Harmonisering mag niet inhouden, dat zieke personeelsleden de rekening moeten betalen en dat men het minst gunstige stelsel als basis neemt. Het betekent evenmin dat de ontslagmogelijkheden versoepeld worden of dat men nog meer mogelijkheden voorziet om contractuelen te werven in plaats van dat de statutaire werving voor permanente taken het principe is en blijft", luidt het VSOA-standpunt.

 

Ongenoegen

Volgens de vakbond groeit het ongenoegen bij het personeel. Als de Vlaamse regering voet bij stuk houdt, zal ook de liberale vakbond naar eigen zeggen 'genoodzaakt zijn tot acties over te gaan'. Dat betekent dat de loodsen het werk neerleggen en sluiswachters geen schepen meer doorlaten, aldus een VSOA-zegsman. "Mochten er hier of daar toch spontane acties ontstaan, dan kunnen wij niet anders dan deze te erkennen en te ondersteunen", zo besluit de vakbond.

 

leaderboard