Overslaan en naar de inhoud gaan
beatrix
Opleidingsschip Prinses Beatrix.

Opleidingsschip STC naar Binnenvaartmuseum

Het oude STC-opleidingsschip voor matrozen en stuurlieden op de binnenvaart, Prinses Beatrix, krijgt een vaste ligplaats in de haven van het Binnenvaartmuseum in Dordrecht. De redding van de sloop is mogelijk doordat de nieuwe eigenaar scheepswerf Concordia Damen het schip in bruikleen geeft aan Vereniging De Binnenvaart.Op de beurs Maritime Industry in Gorinchem is op 19 mei om 16.15 uur de symbolische overdracht op de stand van Concordia Damen (D110).

Aan boord van de Prinses Beatrix zal een expositie worden ingericht over de opleidingen die het Koninklijk Onderwijs Fonds voor de Scheepvaart (KOF) verzorgde tussen 1955 en 2003. Sinds 1960 werden er praktijklessen gegeven aan boord van de Kempenaar van 53,50 meter lang en 7,08 meter breed, toen een modern schip. Het praktijkonderwijs voldeed aan modernste navigatiepraktijk van de jaren ’60. Een hele klas van 28 leerlingen voer mee.

Later werd de slaapzaal vervangen door tweepersoonshutten en werd de capaciteit beperkt met ruimte voor 24 leerlingen tijdens oefenvaarten op de Boven- en Middenrijn. In 1960 werd de eerste van drie zusterschepen in gebruik genomen. Naast de Prinses Beatrix kwamen in 1962 en ’63 de Prinses Irene en de Prinses Christina in de vaart. Een hele generatie binnenvaarders heeft aan boord van deze drie schepen het vak geleerd.

Rondvaarten

De zusterschepen zijn nog in gebruik. Het eerste schip uit de serie komt nu beschikbaar voor bezichtingen door het publiek en voor rondvaarten of om als locatie voor speciale evenementen te worden gebruikt. Concoridia Damen wordt eigenaar van zowel de Prinses Beatrix als de Prinses Christina wanneer het Scheepvaart- en Transport college (STC) het geheel nieuwe en innovatieve opleidingsschip Ab Initio afneemt bij deze werf.

leaderboard