Overslaan en naar de inhoud gaan
bulk
Droge-bulkterminal van EBS. Archieffoto Port of Rotterdam

Ophef over ligplaatsentekort in Botlekhaven

De ligplaatsenproblematiek voor de binnenvaart in de Botlekhaven wordt nijpend. Door het tekort gaat er nu ook een verdringing plaatsvinden, zo meldt schippersbond ASV: “Het ene type schip moet wijken voor het andere”.

Tankers nemen steeds vaker de plekken in die voorheen voor droge-ladingschepen en duwboten waren bestemd. De Algemeene Schippers Vereeniging meldt op haar Facebookpagina: “Groepen schippers worden tegen elkaar uitgespeeld, terwijl de oplossing zou zijn: zorgen voor meer ligplaatsen”.

De toekomstplannen van het havenbedrijf roepen bij de ASV veel vragen op. Een bericht over het verdringingseffect op social media trok binnen de kortste keren meer dan 5.000 lezers en ook met reacties liep het storm. Vooralsnog wordt er niet gesproken over een ligplaats voor duwboten, terwijl daar toch ook plaats voor ingeruimd dient te worden. De ASV stelt ‘geen idee’ te hebben waar de duwbakken straks gepland worden: “Maar die liggen vooralsnog ten anker achterin bij EBS of achterin de Laurenshaven”.

Huisvuil

Uit het ASV-bericht: “Duwboten worden gesommeerd om naar de Waalhaven of de stad te varen om te overnachten (milieubelasting en tijdverlies) en anders maar (onveilig en onrustig) achter een duwbak vast te koppelen. Ook konden schippers het huisvuil in de container afgeven en het lijkt ons zeer de vraag of dat bij de EBS ook zal kunnen. Bovendien vervalt de mogelijkheid voor schippers om in het weekend of bij een wachtdag even met de auto van boord te kunnen en je schip met een gerust hart achter te laten”.

leaderboard