Overslaan en naar de inhoud gaan
haven
Groningen Seaports

Open dag in de Eemshaven

Groningen Seaports houdt zaterdag 23 juni een open dag (van 10.00 tot 17.00 uur) in de Eemshaven. Er is een programma samengesteld voor jong en oud. Van informatietochten met bussen tot wateractiviteiten en een groot centraal gezelligheidsplein met foodtrucks, springkussens, een bungee trampoline, schmink en een muziekpodium.

 

Centrale punten op het haventerrein zijn het bedrijf Wijnne Barends en het gebouwencomplex van Nijlicht. Op het terrein van scheepsbouwer Wijnne Barends is het grote publieksplein ingericht met vele voorzieningen, speelattracties en een muziekprogramma. In Nijlicht wordt een informatiemarkt gehoduen, waar onder meer de firma’s TenneT, Lagerwey, Aldel, Rob Ubels Waddenribtochten en Theo Pouw aanwezig zijn. Deze bedrijven zullen onder andere aandacht schenken aan hun vacatures en geven een doorkijkje in alle lopende en toekomstige projecten in en nabij de Eemshaven.

Busrondritten

Er zullen voortdurend bussen rondrijden vanaf station Eemshaven, Wijnne Barends en Nijlicht volgens het ‘hop on hop off’-systeem. De route leidt de bezoekers langs allerlei bedrijven en projecten in de haven. Groningen Seaports organiseert deze dag als onderdeel van haar omgevingscommunicatie. In 2015 was er eveneens een open dag. In de afgelopen drie jaar heeft de haven zich evenwel zodanig ontwikkeld voor met name de offshore-industrie, dat het zeker de moeite waard is om weer op bezoek te gaan.

 

Kabellegger Nexus van Van Oord
Een spectaculaire aanwinst voor de open dag is de kabelleger Nexus van aannemingsbedrijf Van Oord. De Nexus is al jarenlang een regelmatige bezoeker in de haven en is onder andere ingezet voor de aanleg van het grootste windpark van Nederland, Gemini. Momenteel voert de kabellegger werkzaamheden uit voor het windpark Borkum Riffgrund II. De Nexus ligt afgemeerd aan de Beatrixkade bij Wijnne Barends.

 

Aanleg heliport

De aanleg van de heliport in de Eemshaven start medio juni. Het bedrijf Innogy is begonnen met het laten ontmantelen van de twee windmolens vlakbij de heliport locatie. Elders in de Eemshaven worden hiervoor twee nieuwe windturbines gebouwd. Groningen Seaports is verantwoordelijk voor de aanleg van de infrastructuur, in dit geval de aanleg van de heliport. Dat werk wordt uitgevoerd door aannemer KWS uit Leek.

Als alles volgens planning verloopt, kan de eerste vlucht al dit najaar plaatsvinden. De helikopters vliegen straks maximaal vijftien keer per dag via de huidige scheepvaartroute naar windparken op de Noordzee. Het gaat vooral om vervoer van personeel voor de bouw en het onderhoud.

leaderboard