Overslaan en naar de inhoud gaan
VOLKERAK
Het Volkerakcomplex bij Willemstad.

Op illegaal varend ontgassen betrapte schipper ervandoor

Een schipper van een binnenvaarttanker blijkt eind augustus door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) te zijn betrapt op illegaal varend ontgassen. Hij kreeg bij de Volkeraksluizen liefst twee processen-verbaal: voor het niet voldoen aan de vordering tot stilhouden, alsmede voor het ontgassen in dichtbevolkt gebied. Beide zijn een misdrijf.

Snuffelpalen (e-noses) langs de vaarweg van DCMR Milieudienst Rijnmond hadden ‘geroken’ dat een passerend binnenvaartschip mogelijk vervuilende stoffen in de lucht loosde. De omgevingsdienst gaf dit door aan de ILT. De inspectie vroeg vervolgens digitaal de (lading)documentatie op en bepaalde real-time de positie van het schip.

De schipper kreeg daarop het dringende verzoek van de inspectie om naar een nabij gelegen ligplaats te varen. De schipper beloofde weliswaar af te meren, maar ter plaatse zagen de ILT-inspecteurs het schip achter de horizon verdwijnen. De schipper voer door naar België. De dag erna was er echter geen ontkomen meer aan: bij de Volkeraksluizen stapten de ILT-inspecteurs aan boord, hoorden de schipper en maakten proces-verbaal op.

leaderboard