Overslaan en naar de inhoud gaan
Rijkswaterstaat werkt op zaterdag 31 augustus van 5.00 tot 22.00 uur aan de Prinses Irenesluis in Wijk bij Duurstede.
Prinses Irenesluis bij Wijk bij Duurstede. Foto Rijkswaterstaat.

Oostelijke 'duwvaartkolk' Prinses Irenesluis gestremd

Rijkswaterstaat werkt op zaterdag 31 augustus 2019 van 5.00 tot 22.00 uur aan de Prinses Irenesluis in Wijk bij Duurstede. De hydrauliekslangen en de eindschakelaars van de hefdeuren van de oostelijke kolk (de duwvaartkolk) worden vervangen. Dit is preventief onderhoud, zodat de sluis goed en veilig blijft functioneren en om onverwachte stremmingen te voorkomen. De westelijke kolk (de smalle kolk) blijft wel in bedrijf. De scheepvaart moet rekening houden met wachttijden of omvaartijden.

 

Eens in de zoveel tijd moeten de hydrauliekslangen en eindschakelaars in de sluis vervangen worden. De stremming is nodig, omdat de hydrauliekslangen de deuren bedienen. De eindschakelaars zorgen ervoor dat de computer van de sluis weet wanneer de sluisdeur open of gesloten is. Bij het wisselen is bediening dus niet mogelijk. Het gaat om het vervangen van ruim 200 slangen. Er moet veilig gewerkt kunnen worden en dat vraagt tijd.

 

Stremming

De onderhoudswerkzaamheden aan de oostelijke kolk worden op 31 augustus van 5.00 tot 22.00 uur uitgevoerd. De wachttijden voor alle schepen kan oplopen tot meerdere uren. De duwvaart kan eventueel omvaren via de Lek en de Prinses Beatrixsluis. De westelijke (smalle) kolk blijft wel beschikbaar voor scheepvaart.

 

leaderboard