Overslaan en naar de inhoud gaan
HACKATHON

Online Smart Shipping Hackathon voor innovatieve Vlaamse binnenvaart

De Vlaamse Waterweg nv houdt 26 en 27 november in samenwerking met de Antwerp Management School en EY de allereerste Smart Shipping Hackathon. Het event heeft een geheel digitaal programma.

De Vlaamse Waterweg nv beoogt met de hackathon vernieuwende ideeën op te doen en oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar de binnenvaart momenteel tegenaan loopt op het vlak van Smart Shipping.

Iedereen die gefascineerd is door binnenvaart en/of technologie kan zich online registreren op smartshipping-hackathon.com en zo meehelpen het potentieel van de Vlaamse binnenvaart te vergroten. Een compleet digitaal programma heeft als voordeel dat het makkelijker is om een internationaal publiek aan te trekken.

48 uur

Een hackathon is een creatieve methode om problemen te benaderen en innovatie te stimuleren. De deelnemende teams van telkens 4 à 5 personen gaan binnen een tijdsbestek van 48 uur online op zoek naar tastbare oplossingen - in de vorm van nieuwe concepten, businessmodellen, processen enzovoorts voor vier concrete uitdagingen:

1) Hoe kan een geautomatiseerd binnenvaartschip veilig door een sluis varen als er geen personen op het binnenvaartschip aanwezig zijn? 2) Hoe moet de communicatie verlopen om veilig te kunnen navigeren met geautomatiseerde en conventionele binnenvaartschepen? 3) Hoe om te gaan met vaarwegmanagement voor zowel geautomatiseerde als conventionele binnenvaartschepen? En 4) Hoe kan de overheid nieuwe technologieën integreren en zich organiseren met het oog op optimaal verkeersmanagement?

leaderboard