Overslaan en naar de inhoud gaan
Schip
Het schip waarvan de bemanning onwel is geworden.

Ongerustheid en zorgen na vergiftiging door lading

Steunbetuigingen aan de betrokken schippers en bemanning zijn er volop vanuit de binnenvaart, en ook de politiek roert zich, nadat een schippersechtpaar in het ziekenhuis is beland na het oplopen van een vergiftiging door de eigen lading. Tweede Kamerlid Cem Laçin heeft er vragen over gesteld aan de minister.

Lees ook: Bemanning doodziek door giftige lading

Meldingsplicht
SP’er Cem Laçin wil onder meer informatie over hoe vaak dergelijke vergiftigingen plaatsvinden. Hij stelt voor om, als die informatie er niet is, er een onderzoek naar te laten doen. Laçin wil eveneens weten hoe het incident heeft kunnen gebeuren en welke instanties er verantwoordelijk voor zijn. Oplossingen om het in de toekomst te voorkomen, zouden volgens hem mogelijk toegevoegde reukmiddelen zijn, of het instellen van een meldingsplicht bij havenautoriteiten als er lading gelost wordt die bewerkt is met biociden zoals fosfine.

Behalve de SP hebben nog meer politieke partijen hun steun betuigd en om informatie gevraagd. Minister Van Nieuwenhuizen heeft haar medeleven uitgesproken met de slachtoffers.

Onderzoek
Er wordt onderzoek gedaan naar het ongeval door de inspectie. 
De Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) heeft in de tussentijd schippers die ook te maken hebben gehad met lading met fosfine opgeroepen zich te laten testen, omdat de giftige stof kan leiden tot gezondheidsproblemen in de toekomst.

Fosfine (rattengif)

Fosfine is een gas dat in de zeevaart wordt gebruikt om de lading tegen ongedierte te beschermen. Gewoonlijk wordt de lading voldoende gelucht alvorens het op binnenvaartschepen wordt overgeladen, maar dat zou hier niet zijn gebeurd. 

leaderboard