Overslaan en naar de inhoud gaan
Binnenvaartschip

Onderzoek: Rijn wacht daling containertrafiek en droge zomer

Het departement transport en ruimtelijke economie van de Antwerpse universiteit stelt een onderzoek in naar de impact van het Covid-19 virus op verschillende sectoren, waaronder de binnenvaart.

JAN SCHILS

Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen de leerstoel Dennie Lockefeer. Door de beschikbaarheid van maandelijkse data, verzameld door Destatis, werd ervoor gekozen om de focus te leggen op data over containertransport in de Deltaregio en meer specifiek op de Rijn. De Rijn is namelijk, met een aandeel van ongeveer twee derde van het totale goederenvervoer over de Europese waterwegen, de belangrijkste waterweg van Europa.

Rekeninghoudend met de seizoenfluctuaties werd er een voorspelling gemaakt voor de verwachte containervolumes in teu voor het jaar 2021, die resulteerden in een daling van de containerdoorvoer op de Rijn. Uit de daling van de doorvoer rond oktober 2021 werd eveneens afgeleid dat de Rijn waarschijnlijk weer last zal hebben van de droge zomermaanden.

Op basis van de eerste fase van het onderzoek kan worden geconcludeerd dat men met goede tijdseries interessante resultaten kan verkrijgen. Wanneer er relevante, adequate data beschikbaar zijn, kunnen fundamentele beslissingen hierop worden gebaseerd. Dit is essentieel in het kader van bijvoorbeeld de Green Deal. Bovendien werd het belang van het opzetten van een datacenter duidelijk.

In de tweede fase van het onderzoek zullen externe factoren zoals het bruto binnenlands product (BBP), industriële productie en laagwaterniveaus meegenomen worden. De onderzoekers trekken wel aan de alarmbel. Er is namelijk grote behoefte  aan geschikte en actuele data. Dat is nodig om zowel de juiste beleidsbeslissingen als bedrijfsbeslissingen te nemen.

leaderboard