Overslaan en naar de inhoud gaan
Plastic in de Schelde

Onderzoek naar plasticvervuiling in de Schelde

De Universiteit Antwerpen doet onderzoek naar plasticvervuiling in onder meer de Schelde en vraagt daarvoor hulp van burgers om de vervuiling in kaart te brengen.

Bioloog Bert Teunkens heeft dinsdag 7 juli zo’n duizend plastic voorwerpen met een felgele fluoriserende kleur in het water van de Schelde gegooid. “We willen in kaart brengen hoe plastic items zich gedragen als het aanwezig is in de rivier”, legt Teunkens uit. “We gaan na hoelang het duurt voor plastic vanuit de Schelde de Noordzee bereikt en wat het effect is van de getijdenwerking. Verder moet het project ons ook bijkomende inzichten opleveren over de interactie tussen de rivier en de oevers, waarbij items enerzijds aanspoelen op de oevers en anderzijds opnieuw inspoelen in de rivier”.

Het plastic is op drie locaties in het water gegooid: bij Wintam, Dendermonde en Melle, zowel bij hoog- als laagwater. Als mensen op het water een van de fluogele plastic items tegenkomen – allen voorzien van een uniek kenmerk – kan dit item doorgegeven worden via de bijbehorende website. Belangrijk is daarbij wel om een foto te nemen en de coördinaten te controleren. Behalve met waarnemingen van mensen zelf, worden ook gps-zenders ingezet om de items goed te volgen. Daarnaast worden er deze keer ook voor het eerst akoestische tags toegevoegd, om ook onder water opgepikt te kunnen worden.

In 2019 is ook een dergelijke actie gehouden. Zo’n 10 procent van de items die toen werden vrijgelaten, is meerdere keren terug gevonden. Het grootste deel is nog steeds terug te vinden op de plaats waar ze oorspronkelijk in het water zijn achtergelaten.

De onderzoeksgroep Ecosysteembeheer (ECOBE) van de Universiteit Antwerpen doet al geruime tijd onderzoek. Zo nemen de wetenschappers reeds enkele jaren stalen met fuiken of grote netten vanop een vissersboot. Daarnaast worden er ook opruimacties op de oevers gedaan.

leaderboard