Overslaan en naar de inhoud gaan
Onderzoek naar nieuwe insteekhaven voor Werkendam
Drukte aan de kade bij Concordia Damen en De Waal. Foto Concordia Damen

Onderzoek naar nieuwe insteekhaven Werkendam

Werkendam krijgt meer havencapaciteit. Het aanleggen van een compleet nieuwe haven is echter een langdurig proces. Omdat het bedrijfsleven niet zo lang kan wachten, wordt er gedacht aan het graven van een insteekhaven, zo heeft de gemeente Altena vandaag bekendgemaakt.

“Een insteekhaven is sneller te realiseren dan een volledige haven aan de rivier. De insteekhaven wordt dan een oplossing om de hoogste nood naar kaderuimte voor de bedrijven voor de korte termijn op te lossen”, luidt de gemeentelijke verklaring.

Gemeente en de betreffende grondeigenaren hebben al een intentieovereenkomst getekend om samen te onderzoeken op welke wijze de insteekhaven kan worden gerealiseerd. Eén van de te bestuderen aspecten is de mogelijkheid met de eigenaren van de grond samen te werken door het uitruilen van kavels om de haven te realiseren.

Bestemmingsplan

Het streven is om hier op 1 maart 2020 duidelijkheid over te hebben. Ook wordt er gewerkt aan het opstellen van een nieuw bestemmingsplan dat de insteekhaven mogelijk moet maken ten zuidwesten van de bestaande havens en bedrijfsterreinen aan de Nieuwe Merwerde. In het begin van het nieuwe jaar wordt daartoe een bijeenkomst georganiseerd voor belangstellenden en omwonenden, om hen kennis te nemen van de plannen voor de insteekhaven.

leaderboard