Overslaan en naar de inhoud gaan
Laagwater op de Waal
Foto: Rijkswaterstaat

Onderzoek naar economische impact laagwater

Het CBRB en Koninklijke BLN-SChuttevaer gaan onderzoek doen naar de economische impact van laagwater op de vaarwegen. Hiermee willen de organisaties inzicht krijgen in de gevolgen daarvan op de bedrijfsvoering van de binnenvaart.

De resultaten van dit onderzoek zijn bedoeld om de noodzaak van de toekomstige inzetbaarheid van de binnenvaart onder de aandacht te brengen bij verschillende overheden en andere instanties op nationaal en internationaal niveau. Het zal worden uitgevoerd door de Erasmus UPT (Erasmus Centre for Urban Port and Transport Economics). Er zullen zowel directe als indirecte economische effecten worden meegenomen.

In 2018 was er sprake van langdurige droogte in Nederland. Door het lage water op belangrijke vaarwegen, met name de Rijn en de Waal, ondervond de binnenvaart daar de gevolgen van. Enerzijds wist een deel van de binnenvaart daar handig gebruik van te maken en stegen de vrachtprijzen als gevolg van de laagwatertoeslag. De gehele vloot kon worden ingezet om het vervoer via water te bedienen. Niet alle binnenvaartondernemers zagen hun vrachten stijgen; scheepvaart die verhuurd was kon dit momentum niet benutten.

Naast de binnenvaart zelf zijn er ook nog andere sectoren betrokken bij het (binnenvaart)transport proces – denk aan verladers of fabrieken – die in meer of mindere mate de negatieve effecten hebben ondervonden van het lage water.

Het onderzoek kijkt daarbij verder dan de sector binnenvaart en kent ook een brede, internationale economische invalshoek. Ook substitutie-effecten binnen de binnenvaart en tussen verschillende vervoerwijzen vormen een aandachtspunt in dit onderzoek.

Het projectteam van Erasmus UPT bestaat uit drie experts, ieder met eigen expertise op het gebied van economische impact studies naar binnenvaart en maritieme transportketens. Een eindrapport wordt verwacht rond het vierde kwartaal van 2019.

leaderboard