Overslaan en naar de inhoud gaan
averij
Averij aan het Zwitserse riviercruiseschip Viking Idun, dat eerder dit jaar bij de Put van Terneuzen in aanvaring was gekomen met de Maltese chemicaliëntanker Chemical Marketer. Archieffoto RVV

Onderzoek ILT naar ongevallen in de binnenvaart

Er komt een onderzoek naar ongevallen in de binnenvaart in Nederland. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het ministerie heeft 400 meldingen binnen van aanvaringen in ruim een jaar tijd.

Het grootste deel daarvan betreft eenzijdige aanvaringen, zo stelt de inspectiedienst zelf vast. De kosten voor de overheid aan schades wordt geraamd op 55 miljoen euro. Waarschijnlijk is 90 procent van de aanvaringen het gevolg van menselijk falen.

Nederlandse binnenvaartorganisaties is in het vaste overleg met ILT gevraagd mee te denken over de oorzaken van de toename en hoe het aantal aanvaringen kan worden teruggedrongen. In elk geval heeft schippersbond ASV aangegeven mee te willen werken en zich niet te willen beperken tot de Nederlandse binnenwateren.

Diploma

 “We vinden dit heel belangrijk dat dit goed wordt onderzocht”, aldus Sunniva Fluitsma, woordvoerster van de ASV. “Er wordt wel eens gesproken over een gelijk speelveld, maar de manier waarop je in het ene land als schipper aan je diploma komt, verschilt nogal van een ander land. En áls je als kapitein al vakbekwaam bent, dan hoeven de schepen waarop je vaart ook niet overal helemaal tiptop in orde te zijn”.

leaderboard