Overslaan en naar de inhoud gaan
kolk
De grote derde kolk in aanbouw. Archieffoto Rijkswaterstaat
Vanmiddag officiële opening derde kolk door prinses

NPRC voorziet minder wachttijden Prinses Beatrixsluis

Binnenvaartcoöperatie NPRC hangt vandaag de vlag uit, vanwege de ingebruikname van de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis. De 81-jarige prinses zelf verricht vanmiddag de opening van de uitbreiding van dit sluizencomplex bij Nieuwegein; een belangrijk verbindingspunt voor het Nederlandse vaarwegennetwerk.

Stefan Meeusen, directeur van de NPRC, is heel blij met de derde kolk: “Met de bouw van de nieuwe kolk is de capaciteit van de sluis aanzienlijk vergroot. Dit is goed voor de BV Nederland en levert een positieve bijdrage aan de betrouwbaarheid van de binnenvaart".

Jaarlijks passeren ongeveer 50.000 binnenvaartschepen het drukke knooppunt tussen de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Namens NPRC varen er 200 schepen die geregeld de Prinses Beatrixsluis aandoen. Zo vervoert NPRC dagelijks 2.800 ton zout van het noorden van Nederland naar een fabriek in Rotterdam.

Snellere passage

Binnenvaartondernemer Harm Lenten van het ms Antonie is vandaag met zijn met zout beladen schip bij de officiële opening van de sluiskolk. Hij legt uit: “De afgelopen jaren nam de onvoorspelbaarheid en wachttijd bij deze sluis toe. Het gebeurde met regelmaat dat we uren moesten wachten. De derde kolk betekent minder oponthoud en een snellere passage naar de haven van Rotterdam. Dat we onze aankomsttijden nu beter kunnen voorspellen is goed voor ons en onze klanten”.

leaderboard