Overslaan en naar de inhoud gaan
Nova College Maritiem opent studentenhuis op eigen terrein
De openingshandeling verricht Annet Koster met een emmer zeewater.

Nova College Maritiem 'doopt' studentenhuis op eigen terrein

Bijna 115 jaar na het ontstaan van de maritieme opleidingen in IJmuiden kunnen de mbo-studenten scheepvaart daar nu studeren én wonen aan zee. Op eigen terrein heeft het Nova College Maritiem eigentijdse studentenhuisvesting voor ruim 40 studenten gerealiseerd. Het complex is dinsdag 5 november feestelijk geopend door Annet Koster, directeur van de KVNR. Zij verrichtte de traditionele ‘doop’ van het gebouw.

“Wie heeft er ooit een gebouw gedoopt?”, vroeg Koster zich hardop af, waarna zij samen met een van de jeugdige bewoners een emmer zeewater tegen de wand van het gebouw gooide om de huisvesting een ‘behouden vaart’ te wensen. Frank Dales, burgemeester van Velsen, sprak van een ‘optimale samenwerking’ tussen school en gemeentebestuur en -ambtenaren: “De lijntjes hier zijn kort en dat maakt ons gezamenlijk slagvaardig”.

Droom uitgekomen

Voor Arjan Nieuwenhuizen, directeur Nova College Maritiem, is een droom uitgekomen: “Studenten die bij ons op school komen, zijn ze vaak nog te jong om zelfstandig te wonen”. Het gebouw bestaat uit twee etages met daarin 31 kamers van 20 vierkante meter. Elke kamer is ingericht met een bed, bureau en kast en een eigen badkamer met douche en wc. Enkele woonruimten hebben twee bedden, zodat hier twee studenten terecht kunnen. Er zijn twee gezamenlijke huiskamers en een ruimte voor de begeleider. Deze helpt studenten bij het zelfstandig leren wonen ter voorbereiding op het toekomstig leven aan boord van een schip. Klik hier voor een 3D-tour.

Voorbereiding

Ook het 24/7 met elkaar wonen, eten, studeren en vrije tijd doorbrengen is een voorbereiding op het leven aan boord. De studentenhuisvesting is bedoeld voor studenten mbo zeevaart en binnenvaart. De zeevaartstudenten die te ver van school wonen om dagelijks heen- en weer te kunnen reizen, verblijven van maandag tot en met vrijdag in het studentenhuis. Binnenvaartstudenten die al werkend op een binnenschip hun opleiding volgen, kunnen tijdens de schoolweken eveneens van de huisvesting gebruikmaken.

leaderboard