Overslaan en naar de inhoud gaan
North Sea Port stevent opnieuw af op overslagrecord
Voorzichtig positieve vooruitzichten, vanwege de brexit en een afvlakkende economische groei. Foto Tom D'Haenens/North Sea Port
Vierde recordjaar op rij

North Sea Port stevent opnieuw af op overslagrecord

In de eerste negen maanden van dit jaar boekten de havenbedrijven van North Sea Port met 54 miljoen ton bijna 2 procent meer goederenoverslag via de zeevaart dan in dezelfde periode vorig jaar. Als deze groei dit laatste kwartaal blijft aanhouden, kan de fusiehaven dit jaar afsluiten met weer een nieuw record.

De overslag via de zeevaart steeg met 1 miljoen ton (+1,7 procent) vergeleken met de eerste negen maanden van 2018 en komt uit op een totaal van 54 miljoen ton. Voor deze periode is dit sowieso opnieuw een record.

Het grensoverschrijdende havenbedrijf van Vlissingen, Borssele, Terneuzen en het Vlaamse Gent zal hierdoor wellicht voor het vierde jaar op rij een overslagrecord boeken. Werd in 2018 voor het eerst de mijlpaal van 70 miljoen ton overslag via zeevaart overschreden, voor 2019 lijkt het er momenteel op dat dit, met vermoedelijk een gezamenlijke totaaloverslag van ruim 71 miljoen ton, opnieuw het geval zal zijn.

Groei in droge bulk en containers

De toename van de overslag via zeevaart voor de eerste negen maanden van 2019 doet zich enerzijds voor in de droge bulk. De stijging van 6,7 procent tot 26 miljoen ton doet zich voor in de overslag van producten voor de staalindustrie (zoals pet-cokes) en de bouwsector (zoals zand, cementklinkers en bakstenen).

leaderboard