Overslaan en naar de inhoud gaan
staatje
Mooie CBS-kwartaalcijfers voor hele transportsector

Nog steeds flinke omzetgroei binnenvaart

De omzet van de transportsector lag in het eerste kwartaal van 2019 4,6 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Koeriersbedrijven zetten zelfs ruim 13 procent meer om. De omzet van de binnenvaartbedrijven is op bijna 11 procent hoger uitgekomen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Alle branches in de transportsector behaalden meer omzet dan een jaar geleden. De totale sector laat al 10 kwartalen jaar op jaar een hogere omzet zien. En de binnenvaart profiteert daarbij voor derde kwartaal op rij van het lage water in de rivieren. De fors hogere omzetcijfers worden verklaard door de perioden met laagwater van afgelopen kwartaal, al waren deze stukken minder extreem dan de twee voorgaande kwartalen.

Doordat schepen minder konden vervoeren, waren er meer schepen nodig om de vrachten te vervoeren. Schippers konden daardoor hogere vrachttarieven bedingen en kregen vaak ook een laagwatertoeslag.

Overslagbedrijven

Bedrijven in het goederenwegvervoer boekten 5,7 procent meer omzet. De omzet in deze branche is al vanaf het laatste kwartaal van 2013 elk kwartaal hoger dan een jaar eerder. De laad-, los- en overslagbedrijven zetten 3,3 procent meer om. Dit is het achtste kwartaal op rij dat de omzet hoger uitvalt. De overslag in de havens lag hieraan voor een deel ten grondslag. Vooral de containeroverslag neemt de laatste jaren toe.

leaderboard