Overslaan en naar de inhoud gaan
SWING

Nog maar één keer melden op de Schelde en in Vlaanderen

Schippers die varen van en naar Antwerpen, Oostende, Zeebrugge en North Sea Port hoeven vanaf januari 2021 nog maar één keer én digitaal de reis-, lading- en scheepsgegevens te melden binnen Vlaanderen en Westerschelde. Per 2021 wordt het meldplatform SWINg ingevoerd.

SWINg staat voor Single Window for Inland Navigation en de bedoeling is dat dit platform wordt geïntegreerd met al bestaande software, waardoor de gegevens automatisch worden doorgestuurd naar vaar- en havenautoriteiten. Nu moeten schippers en binnenvaartondernemers zich telkens bij iedere autoriteit die ze op de vaarroute tegenkomen melden en – vaak dezelfde – gegevens doorgeven, op verschillende manieren, waarbij het bij sommige instanties zelfs betekent dat ze van boord moeten om het door te geven.

 “Dit meldplatform vormt een belangrijke mijlpaal in de digitalisatie van de binnenvaart, die bijdraagt aan efficiëntie en veiligheid”, zo zegt Lydia Peeters, minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Het meldplatform zorgt niet alleen voor minder administratieve rompslomp, het kan ook zorgen voor efficiëntere planning en veiligheid aan boord. Vlaamse Waterweg raadt aan om – als dat nog niet aanwezig is – software voor digitaal melden aan te schaffen. Dit ook omdat het de bedoeling is om digitaal melden verplicht te maken. Dat zou per januari 2021 in moeten gaan voor schepen met gevarengoed, daarna ook nog voor de andere schepen.


 

leaderboard