Overslaan en naar de inhoud gaan
zwaaikom
Bovenaanzicht van de nieuwe situatie bij Oldenburg.

Nieuwe zwaaikom bij Oldenburg

Bij Oldenburg is een zwaaikom gereedgekomen die de scheepvaart op de Hunte een stuk veiliger moet maken.

 

Want steeds vaker varen kleinere zeeschepen direct vanaf de Duitse Noordzee over de Wezer landinwaarts. Bij Elsfleth nemen ze de afslag over de Hunte om de havengebieden van Oldenburg te bereiken.

 

Terug moesten ze tot nu toe een stuk achteruit varen met amper ruimte om te draaien, alvorens weer in voorwaartse richting naar de Noordzee af te kunnen zakken. Deze gevaarlijke manoeuvre kan nu achterwege blijven, omdat vlak voor de spoorbrug bij Oldenburg een zwaaikom is aangelegd.

 

Met een plaatselijke vaarwegbreedte van 165 meter kunnen de coasters, en trouwens ook de binnenschepen die tussen Bremerhaven of Wilhelmshaven en Oldenburg pendelen, nu in de zwaaikom draaien.

 

Aantrekkelijker

Dit maakt Oldenburg voor de scheepvaart aantrekkelijker, omdat het nu makkelijker is te manoeuvreren. Dit is dan ook wat de burgemeester van Oldenburg en de Wasserstraßen- und Schifffahrtsverwaltung (WSV) verwachten: een groei van overslag in de Noordduitse stad.

 

Binnenschepen kennen de route over de Hunte goed. Die vormt een verbinding naar het Westduitse kanalengebied en verderop de Rijn. De eerste plannen voor de zwaaikom stammen uit 2011. Nu, tien jaar later, heeft de WSV de vaarweg met verbreding vrijgegeven voor de scheepvaart.

 

leaderboard