Overslaan en naar de inhoud gaan
Ontgassingsinstallaties
Foto North Sea Port

Nieuwe testen ontgassen North Sea Port succesvol

De eerste testen met dampverwerkingsinstallaties, die als doel hebben om binnenvaarttankers veilig en gecontroleerd te laten ontgassen, zijn succesvol verlopen in North Sea Port in Vlissingen donderdag 28 mei. De installaties zijn nieuw ontwikkeld.

Tijdens de testen is voortdurend gemeten hoe de apparatuur functioneert. De testen waren de eerste van een reeks met verschillende types installaties die worden uitgerold in de havens van North Sea Port, Rotterdam en Amsterdam. De metingen zijn bedoeld om vast te stellen welke installaties voldoen en waar nog verbeteringen nodig zijn. De resultaten zullen worden geëvalueerd en daarna komt er een advies over richting minister Van Nieuwenhuizen over de verdere opbouw van de infrastructuur voor het ontgassen in Nederland.

Dit jaar zijn de verboden om varend te ontgassen gefaseerd uitgebreid. In onder meer Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Flevoland zijn al verboden ingevoerd op het ontgassen van benzeen en benzeenhoudende stoffen. De bedoeling is dit verbod landelijk in te voeren, zodat er minder schadelijke stoffen in de lucht belanden. De afgelopen jaren is er al flink minder uitstoot gerealiseerd, onder meer door ‘dedicated’ te varen met tankers, waardoor ontgassen niet meer nodig is.

De test in Zeeland wordt gesteund door Shell Chemicals Europe. De locatie in Vlissingen is beschikbaar gesteld door North Sea Port, als onderdeel van het streven naar een meer duurzame haven. De provincie Zeeland steunt het project. GreenPoint Maritime Services levert de dampverwerkingsinstallatie waarmee de proef wordt uitgevoerd.

leaderboard