Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe tegenslag: grote sluis Yvoz-Ramet op zijn vroegst in december operationeel

De grote moderne sluis van Yvoz-Ramet op de Maas, die wegens een defect aan de sluisdeuren een jaar geleden buiten werking geraakte, zou aanvankelijk in september van dit jaar weer operationeel zijn, maar dat gaat niet door. Dat heeft voorzitter Pascal Roland van de schippersorganisatie ‘Ons Recht’ donderdag 1 juni vernomen van ambtenaren van het Waalse ministerie van openbare werken. Volgens deze ambtenaren wordt nu gemikt op begin december. Dan moet wel spoedig begonnen worden met de reparatie aan de sluisdeuren, maar het ziet er niet naar uit dat dit ook gebeuren zal.

Jan Schils

Zoals we eerder reeds meldden, wil niemand namelijk voor de reparatie betalen. Roland kreeg daarvan bevestiging van de Waalse ambtenaren. Directeur-generaal Yvon Loyaerts van de Waalse Waterwegen had eerder tegenover deze krant verklaard, dat de aannemer van deze grootste van de twee sluizen in Yvoz-Ramet, de uitvoerder van de werken, de betrokken studiebureaus en de onderaannemers allen weigerden mee te betalen aan de kosten van de reparatie. “Ze blijven de verantwoordelijkheid voor de gemaakte fouten op elkaar afschuiven”, aldus Loyaerts. Pascal Roland is niet optimistisch: “De betrokken partijen en experts zitten met 30 tot 40 man rond de tafel en iedereen houdt nu al maandenlang het been stijf. Niemand wil toegeven. De zaak zit muurvast”.
Doordat de bestaande veel kleinere en meer dan 100 jaar oude sluis het binnenvaarvervoer al een jaar lang helemaal alleen moet verwerken, doen er zich bijna dagelijks vertragingen voor die tot vele uren kunnen oplopen en zo de binnenvaartondernemers behalve veel tijd ook veel geld kosten. Alles bij elkaar gaat het al om een bedrag dat in de vele honderdduizenden euro’s loopt. Volgens Roland hebben al verschillende gedupeerde schippers een schadeclaim ingediend bij de Waalse overheid, die bereid is te onderzoeken of er financiële hulp mogelijk is voor schippers, die ernstige vertragingen hebben opgelopen. De voorzitter van Ons Recht houdt zijn hart vast: “Als de oude sluis het de komende weken en maanden begeeft, wat mogelijk is, is dat een ramp voor de scheepvaart”.

leaderboard