Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwe snuffelpaal voor Rotterdamse haven
Op het Lage Licht - in het midden van de vaargeul - is het bereik veel beter.

Nieuwe snuffelpaal Rotterdamse haven

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft recent een nieuwe zwavelsnuffelpaal geplaatst op het 'Lage Licht' van de Splitsingsdam in de Maasmond van de Rotterdamse haven.

Het gaat om een applicatie met de real-time metingen, die de inspecteurs de uitstoot toont terwijl het schip de haven binnenvaart of de haven uitvaart. Zwavelemissie is sterk aan banden gelegd door strengere regelgeving van de International Maritime Organisation (IMO).

Vaargeul

De ‘zwavelsnuffelpaal’ stond eerst in Hoek van Holland. Deze is nu verplaatst naar het ‘Lage Licht’ op de Splitsingsdam in het midden van de vaargeul, want daar is het bereik veel beter. De oude plek was te ver weg van de plek waar de grootste schepen binnenvaren. Sinds 2018 gebruikt ILT overigens ook een Belgisch vliegtuigje om de zwaveluitstoot te controleren.  Met dit vliegtuigje kan ILT eveneens schepen ver op zee controleren.

ILT heeft geconstateerd dat de afgelopen jaren ongeveer 95 procent van de schepen die in Rotterdam arriveren, voldoet aan de zwavelregelgeving.

leaderboard