Overslaan en naar de inhoud gaan
Havenbedrijf Rotterdam is begonnen met instructievaartochten op de RPA 5, een nieuwe supersnelle RHIB die zo’n 90 kilometer per uur kan varen.
De RPA 5 moet alle snelle pleziervaart kunnen aftroeven. Foto Ries van Wendel de Joode

Nieuwe RPA 5 ‘vliegt’ door Rotterdamse haven

Havenbedrijf Rotterdam is begonnen met instructievaartochten op de RPA 5, een nieuwe supersnelle RHIB die zo’n 90 kilometer per uur kan varen. De polyester patrouilleboot wordt in eerste instantie ingezet om pleziervaart te controleren.

De RPA 5 heeft midscheeps ook een ‘multibeam’ aan boord om de bodem te kunnen peilen. De RHIB vervangt daarmee twee vorige exemplaren die werden ingezet door respectievelijk de hydrografische afdeling en door de havenmeester voor controle en handhaving. De RPA 5 is voorzien van 2 x 370 pk (272 kW) inboard Volvo Penta D6-370 motoren.

Passagiersvaart

“We gaan het schip deze zomer vooral gebruiken voor extra controles van de recreatie- en passagiersvaart. Dat is nodig, want die schepen worden steeds sneller. Bovendien kan de RPA 5 dankzij haar snelheid nu ook een groter vaargebied controleren. Daarnaast kunnen we de RHIB inzetten bij incidenten, om drenkelingen uit het water te halen en om binnendijks havengebied te controleren op plekken waar onze normale patrouillevaartuigen niet kunnen komen”, aldus havenmeester René de Vries.

 

leaderboard