Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwe Interceptor in museumhaven
Presentatie van de Interceptor, eind vorige maand in Rotterdam.

Nieuwe Interceptor in museumhaven

Komende winter heeft het Maritiem Museum Rotterdam een bijzondere gast in zijn museumhaven: de ‘Interceptor’. Dat is de nieuwste uitvinding van The Ocean Cleanup, de Nederlandse non-profit organisatie die geavanceerde technologieën ontwikkelt om de oceanen en rivieren van de wereld van plastic te ontdoen.

Ruim vier jaar werkten Boyan Slat en zijn team in het geheim aan de ontwikkeling van deze nieuwe drijvende installatie, die ontworpen is om plastic uit sterk vervuilde rivieren te vissen. Na onderzoek van The Ocean Cleanup, blijkt dat duizend rivieren wereldwijd verantwoordelijk zijn voor maar liefst 80 procent van het plastic, dat jaarlijks de oceaan inspoelt. Door de plastic soep bij de bron aan te pakken - vóór het de oceanen bereikt - werkt The Ocean Cleanup verder aan de missie om in 2040 het plastic in de oceanen voor 90 procent te hebben verwijderd.

Verankerd

Een werkende Interceptor ligt doorgaans verankerd in een rivier en haalt met een transportband afval naar binnen, dat in het ruim in een van zes inwendige containers wordt gestort - die een gezamenlijke capaciteit van 50 kuub hebben. Het plastic wordt op natuurlijke weg door de stroming en via een drijvende barrière naar het schip geleid. De installatie is aangedreven door zonne-energie en kan tot 100.000 kilo plastic per dag ‘vangen’.

Tweemaal daags kan de Interceptor sinds begin november worden bezocht met een rondleiding, die om 11.30 danwel 13.30 uur begint. Het schoonmaakschip zal eind januari weer uit de haven vertrekken.

leaderboard