Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwe generatie patrouilleboten voor Nationale Politie
Foto Damen Shipyards

Nieuwe generatie patrouilleboten voor Nationale Politie

Bij de werf van Damen Shipyards in Gorinchem heeft op 29 november de doop plaatsgevonden van een bijzondere patrouilleboot voor de Nationale Politie. Dit vaartuig is de eerste uit een serie van in totaal zes schepen.

Het gaat om drie zogeheten Stan Patrol 2005 schepen voor de binnenwateren en drie zeegaande Stan Patrol 2506 vaartuigen. Dit eerste schip, een SPa 2506, heeft de naam P41 gekregen. De tweede overdracht – een SPa 2005 – staat gepland voor eind januari 2020.

Door de jaren heen heeft Damen inmiddels al 30 Stan Patrol schepen aan de Nederlandse politie geleverd van uiteenlopende afmetingen. De zes nieuwe schepen dienen ter vervanging van een deel van de huidige vloot van de waterpolitie.

Onderwatervleugel

Op de nieuwste generatie schepen zijn allerlei verbeteringen doorgevoerd, waaronder een hull vane, een onderwatervleugel achterop die de weerstand in het water vermindert en daarmee het brandstofverbruik aanzienlijk verlaagt.

De nieuwste generatie SPa 2506 schepen heeft verder een slipway, waarmee RHIB’s veiliger en sneller te water kunnen worden gelaten dan de traditionele manier met een kraan en davit. Tevens voldoet de nabehandeling van uitlaatgassen aan de nieuwste eisen.

Composiet opbouw

De SPa 2506 is gebaseerd op een bewezen ontwerp. Het schip is van aluminium met een composiet opbouw, wat zorgt voor zowel een lager gewicht als voor duurzaamheid in combinatie met hoge prestaties. Alle schepen uit de order worden uitgerust met nachtzichtapparatuur om te allen tijde te kunnen patrouilleren.

doop

leaderboard