Overslaan en naar de inhoud gaan
SHIP IJmuiden

Nieuwe expositie in Sluis Haven Informatie Punt IJmuiden

De interactieve tentoonstelling in het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) in IJmuiden is uitgebreid met een expositie over selectieve onttrekking: het tegengaan van verzilting van het water dat via de sluizen het Noordzeekanaal in komt.

De nieuwe en grotere zeesluis zorgt straks voor extra toevoer van zout water en daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om verdere verzilting tegen te gaan. Dit kan door selectieve onttrekking. Hiermee zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat een deel van het zoute zeewater, dat meekomt met elke schutting van de nieuwe zeesluis, weer teruggaat naar zee. Als te veel zout water niet wordt afgevoerd, kan dit op den duur ertoe leiden dat het Noordzeekanaal te zout wordt. Dit is nadelig voor de landbouw, natuur en de drinkwatervoorziening.

In de nieuwe expositie komen bezoekers van alles te weten over selectieve onttrekking. Op basis van de verkregen informatie kunnen bezoekers van SHIP in een game de uitdaging aangaan met de zouttong.

SHIP bezoeken kan alleen door tevoren een tijdsslot te reserveren en er mogen maar vier mensen per reservering naar binnen.

leaderboard