Overslaan en naar de inhoud gaan
De nieuwe brug over het Albertkanaal
Foto: De Vlaamse Waterweg

Nieuwe brug over Albertkanaal in gebruik

De nieuwe stalen boogbrug over het Albertkanaal is woensdag 7 augustus in gebruik genomen. De brug is herbouwd onder meer om de doorvaarthoogte te verhogen, zodat vervoer over water gestimuleerd kon worden. De hogere doorvaarthoogte verhoogt het rendement van de binnenvaart in het algemeen en zorgt voor een bijkomende boost voor de containervaart in het bijzonder.

Het Albertkanaal is vanuit economisch standpunt de belangrijkste waterweg in Vlaanderen en een cruciale achterlandverbinding voor de haven van Antwerpen naar de Antwerpse Kempen, Limburg en de Luikse regio. Jaarlijks wordt zo’n veertig miljoen ton aan goederen via de binnenvaart vervoerd over dit kanaal. Dat is het equivalent van zo’n twee miljoen vrachtwagens per jaar of achtduizend elke dag minder op de Vlaamse wegen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “We pakken stap voor stap alle bruggen aan en zo verhogen we de capaciteit van het Albertkanaal met 25 procent. Binnenvaartschepen zullen fors meer containers kunnen meenemen. Zo kunnen we nog meer vrachtvervoer van de weg halen en op de waterweg zetten. Het Albertkanaal wordt meer dan ooit de belangrijkste waterweg van Vlaanderen”.

“Met het wegwerken van de knelpunten op het Albertkanaal bieden we de binnenscheepvaart meer en betere kansen. Intussen zijn 35 van de 62 bruggen al verhoogd en zijn 21 andere bruggen in uitvoeringsfase. Eind 2022 moet het hele traject klaar zijn en wordt het Albertkanaal meer dan ooit de belangrijkste waterweg van Vlaanderen”, zegt ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder De Vlaamse Waterweg nv aan.

De brug in Zutendaal is vervangen door een hogere stalen boogbrug. De herbouw van deze brug maakt deel uit van het project dat tot doel heeft om over de gehele lengte van het Albertkanaal de vrije doorvaarthoogte te verhogen tot minimaal 9,10 meter. De oude brug werd half oktober 2018 afgebroken om plaats te maken voor een hoger stalen exemplaar. Het kanaal onder de brug wordt verbreed tot 86 meter. De nieuwe brug is op dezelfde locatie gebouwd als de oude brug. Hierdoor moest de brug een tiental maanden onderbroken worden voor het verkeer.

leaderboard