Overslaan en naar de inhoud gaan
Plaatsing van de middenboog of boogstrik. Foto's Vlaamse Waterweg nv
Plaatsing van de middenboog of boogstrik. Foto's Vlaamse Waterweg nv

Hogere brug over Albertkanaal bij Massenhoven

De Vlaamse Waterweg nv heeft beelden vrijgegeven van de montage van de boogdelen en middenboog voor de nieuwe brug over het Albertkanaal in Massenhoven (Zandhoven).

Op dinsdag 17 maart vond het sluitstuk plaats met de plaatsing van de middenboog of boogstrik. De nieuwe brug krijgt nu meer en meer zijn definitieve vorm. Loopt alles verder volgens plan, dan zou begin juni de brug in tijdelijke positie open gaan voor het verkeer. De herbouw van de brug past in de opwaarderingsoperatie voor het Albertkanaal.

bti

“Vlaanderen investeert 6 miljoen euro in deze nieuwe en hogere brug”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Het Albertkanaal kreeg in de loop der jaren al een grote facelift om de groeiende trafieken op te vangen. En een verdere upgrade is intussen in volle uitvoering. Intussen zijn 42 van de 62 bruggen al verhoogd en zijn 14 andere bruggen in uitvoeringsfase. Eind 2022 moet het hele traject klaar zijn en wordt het Albertkanaal meer dan ooit de belangrijkste waterweg van Vlaanderen. Zo wordt het voor logistieke spelers en ondernemers nog aantrekkelijker om de vrachtwagen in te ruilen voor de binnenvaart. Elke vracht die via de waterweg gaat, moet niet meer over de weg.”

btu

 Containervaart

“Om de binnenvaart als vervoersmodus nog aantrekkelijker te maken. investeert De Vlaamse Waterweg in de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal tot een doorvaarhoogte van 9,10 m. De hogere doorvaarthoogte op het kanaal verhoogt het rendement van de binnenvaart en zorgt voor een bijkomende boost voor de containervaart doordat schepen met vier in plaats van drie lagen containers kunnen varen. Bovendien wordt ook de toegankelijkheid van het kanaal voor kustvaart en voor het transport van grote ondeelbare elementen vergroot,” licht ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv toe.

aff

leaderboard