Overslaan en naar de inhoud gaan
IJveer Amsterda
Foto gemeente Amsterdam

Nieuwe aanlegplaats Amsterdams IJveer

De veerpont over het IJ in hartje Amsterdam heeft een nieuwe aanlegplaats gekregen. De aanlegplaats is 240 meter naar het oosten verhuisd, naar de Ruijterkade-Oost, vlakbij de Oostertoegang en het Oosterdokseiland. De pont kan daardoor nu in een rechte lijn oversteken, waardoor de reistijd korter is.

De pont steekt vanaf begin maart vaker over: elke zes minuten in plaats van elke zeven of acht minuten.

Aan de kade van het IJ komen twee pontfuiken (aanlegsteigers) met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. De reistijd van fietsers wordt korter door een logischer aansluiting op de fietsroutes. De gemeente Amsterdam verwacht er meer fietsers vanwege de grote groei van bewoners en werkenden in Noord.

Met deze uitbreiding hebben reizigers een keuze tussen twee volwaardige opstapplaatsen bij het Centraal Station. Ook zou hiermee een einde moeten komen aan de jarenlange overlast voor de bewoners in dit deel van de stad.

Veerponten

Amsterdam heeft recent de aanschaf van vier elektrische veerponten goedgekeurd die drie dieselveerponten vervangen. In 2024 gaat de eerste elektrische veerpont varen. De bedoeling is dat de vloot groeit naar achttien pontveren over het IJ in 2030, waarvan er minimaal zeven elektrisch zijn. Elke dag reizen zo’n 70.000 reizigers met de IJ-ponten. De vloot breidt snel uit, omdat er in rap tempo meer reizigers bijkomen.

leaderboard