Overslaan en naar de inhoud gaan
tholen
Met een bootje verricht de brandweer metingen in de Thoolse haven. Foto 112Markiezaten

Nieuw vergiftigingsgeval door toevoeging gas aan binnenvaartlading

Schippersbond ASV kaart een nieuw vergiftigingsgeval aan van een binnenschipper die afgelopen weekend bij Tholen door de brandweer van boord was gehaald. Vooralsnog lijken de gevolgen mee te vallen.

Schipper Veldman van ms Anda had op 5 mei in de Dintelhaven bij de ADM een lading sojaschroot geladen voor Schoten. Omdat hij een losdatum had bleven ze even liggen in Tholen. Daar is geen afloopmogelijkheid meer, dus hij lag daar met vrouw en twee hondjes aan de palen.

“Tot de koolmonoxidemeter afging. Alarm!”, schrijft de ASV in een verklaring. “Ze willen van het schip, maar dat kan niet. De lading blijkt hexaan te bevatten. Niet alleen heel gevaarlijk, maar ook  brandbaar. Dus vanwege het ontploffingsgevaar kan men niet naar een plek varen waar men wel van boord kan. De brandweer heeft uiteindelijk met een bootje de bemanning met de hondjes van boord gehaald.”

Wie het gas hexaan in hoge concentraties inhaleert, krijgt in eerste instantie een euforisch gevoel, maar later volgen negatievere effecten: slapeloosheid, hoofdpijn en braken. Op de lange termijn raakt zelfs het perifere zenuwstelsel, de verbinding tussen alle vitale organen, ontregeld. Hierdoor kan men tintelingen en krampen in armen en benen krijgen, zich zwaar vermoeid voelen en er kan spierverslapping optreden.

Tweede Kamer

ASV gebruikt dit nieuwe voorval, na het ernstiger fosfinedrama van eind 2019, komende 2 juni in een Algemeen Overleg van de Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. Daar staat een brief van de minister over fosfine op de agenda. De brief die voortgekomen is uit een afschuwelijk incident waarbij de bemanning doodziek werd en waarbij een persoon gedurende lange tijd in coma heeft gelegen.

De ASV: “Gaan we op nog meer incidenten wachten? Schippers moeten erop kunnen vertrouwen dat zij een gegarandeerd veilige lading krijgen, het is niet voldoende om alleen bepaalde maatregelen te nemen als er met fosfinepillen wordt gewerkt.” Tevens eist de schippersbond voldoende ligplaatsen, waarbij de schipper veilig van boord kan. Uit de verklaring: “Als er (zoals in Tholen) gewerkt wordt aan de afloopmogelijkheden, dan zou er toch nog iets over moeten blijven waar schippers wel van boord kunnen.”

leaderboard