Overslaan en naar de inhoud gaan
Een miljoen teu.

Nieuw record containeroverslag in Antwerpen

De Antwerpse haven heeft in de afgelopen maand mei een recordaantal van meer dan 1 miljoen teu behandeld. Het is voor de vijfde keer na elkaar dat de grootste haven van België een forse groei laat optekenen.

 

JAN SCHILS

 

Vorig jaar werd een absoluut record van 10,4 miljoen teu gevestigd. Wanneer de huidige trend zich voortzet, wordt 2018 vrijwel zeker een nieuw recordjaar. Dat heeft het havenbestuur in Antwerpen vanochtend - 5 juni - bekendgemaakt. Het eerste kwartaal van dit jaar was het beste kwartaal ooit in Antwerpen met een groei van het containervervoer met 9,5 procent.

 

Capaciteitstekort

Volgens haventopman Jacques Vandermeiren bevestigt het nieuwe record eens temeer de prognoses dat de Antwerpse haven binnen afzienbare tijd geconfronteerd zal worden met een capaciteitstekort, zodat de behoefte aan extra capaciteit steeds dringender wordt. Vandermeiren: “Een strakke timing is nu echt noodzakelijk. Dat is van essentieel belang om in de toekomst onze internationale leiderspositie te kunnen behouden en onze belangrijke rol van motor voor de Belgische economie te kunnen blijven waarmaken".

 

Snelle beslissing noodzakelijk

De Antwerps havenwethouder Marc Van Peel vraagt om een snelle beslissing van de Vlaamse regering om te bepalen waar en hoe er in de Antwerpse regio extra behandelingscapaciteit voor containers kan worden gerealiseerd. Van Peel: “De beslissing is dringender dan ooit. Al onze prognoses zijn niet alleen uitgekomen maar ook sterk overtroffen. De markt wil hier in Antwerpen zijn". Begin dit jaar werden zestien projecten aangekondigd die jaarlijks 350.000 vrachtwagens van de weg moeten halen. Er wordt ook aan gewerkt om goederentransport zo veel mogelijk ’s nachts te laten plaatsvinden.

 

 

leaderboard