Overslaan en naar de inhoud gaan
vloot
Archieffoto bruine vloot

Nieuw nautisch evenement: Suydersail

De kust van Lelystad - met Bataviahaven als centrum - krijgt volgend jaar een eigen nautisch evenement: Suydersail 2019.

De Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) en Bataviahaven hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend en gaan dit schepenfestival samen organiseren. Het is de bedoeling dat ‘de grootste collectie varend erfgoed ter wereld’ jaarlijks in de derde week van juni Bataviahaven aandoet.

De ondertekening vond plaats tijdens de manifestatie 100 jaar Zuiderzeewet in Lelystad, aan boord van ‘de Veerman van Kampen’. Medeondertekenaars zijn: Batavia land, Batavia Stad Fashion Outlet, Bedrijfskring Lelystad, City Marketing Lelystad en de gemeente Lelystad. Zij verklaren het initiatief van harte te ondersteunen.

Verdwijnen

De FVEN hecht grote waarde aan het ‘etaleren’ van haar prachtige historische schepen, om nog beter bekend te worden bij het grote publiek en bij landelijke en lokale beleidsmakers. Dit is van groot belang omdat het behoud van dit uniek historisch mobiel erfgoed in Nederland alleen mogelijk is als de gepassioneerde eigenaren ook de steun krijgen in de (Europese) regelgeving, restauratiesubsidies en lokale faciliteiten (zoals ligplaatsen).

Veel historische schepen verdwijnen naar het buitenland of raken buiten gebruik. De FVEN wil deze negatieve trend doorbreken met onder meer de jaarlijkse manifestatie Suydersail.

 

 

leaderboard