Overslaan en naar de inhoud gaan
hebo
De Imatra - een van de drie fosfineslachtoffers - wordt begin deze maand alsnog in Kampen gelost. Foto HEBO Maritiem

Nieuw fosfineschandaal in binnenvaart volgens minister Visser ‘onacceptabel’

Dat er eind juli op drie binnenvaartschepen opnieuw hoge fosfineconcentraties zijn aangetroffen, terwijl de schippers niet op de hoogte waren dat zij een gegaste lading aan boord hadden, is onacceptabel. Dit schrijft de nieuwe demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, Barbara Visser, in een brief aan de Tweede Kamer.

“De urgentie om zo spoedig mogelijk maatregelen te treffen om proberen te voorkomen dat een dergelijk incident zich weer voordoet, is evident”, zo schrijft Visser in haar antwoord op schriftelijke vragen van SP-Kamerlid Beckerman.

In december 2019 deed zich eerder een zeer ernstig incident voor op een binnenvaartschip, waarbij de schipper en diens vrouw ernstige gezondheidsschade hebben opgelopen door de aanwezigheid van fosfinedampen (rattengif) in hun lading diervoeder. In dat geval ging het om losse fosfinepillen die na overslag vanuit een zeeschip na contact met water weer actief werden.

Ladingdocumenten

Minister Visser: “Dat nu in juli 2021 opnieuw fosfine is aangetroffen in binnenschepen heeft een andere oorzaak dan het incident in 2019. In dit geval zijn de bestaande voorschriften voor het vervoer van een gegaste lading bij het vervoer per spoor niet gevolgd. Op de wagons en in de ladingdocumenten stond niet aangegeven dat de lading gegast was. Daarom wist niemand bij de overslag van trein naar de binnenvaartschepen dat de lading was gegast met fosfine.”

leaderboard