Overslaan en naar de inhoud gaan
Veilig Werken in de Haven

Nieuw boek over veilig werken in de haven

Op container- , ro-ro- en (break)bulkterminals zijn er talloze activiteiten bij het laden en lossen en overslaan van containers, stuk- of bulkgoed. Voor hen die niet werkzaam zijn in de haven is dit nogal een onoverzichtelijk geheel en kan het risico’s opleveren. In het recent uitgeven boek ‘Veilig werken in de haven’ is hier meer over te vinden.

In de haven worden in razend tempo schepen en vrachtwagens geladen en gelost en goederen overgeslagen in warehouses. Kraanmachinisten, sjorders, vrachtwagenchauffeurs, straddlecarrier- en vorktruckchauffeurs lijken onafhankelijk van elkaar hun werk te doen. Niets is minder waar. Het werken op haventerreinen vraagt veel expertise en duidelijke afspraken. Veel handelingen zijn vastgelegd in wetten, regels en instructies. Heldere communicatie is essentieel en niets wordt aan het toeval overgelaten. De havenprofessionals zijn goed opgeleid en berekend op hun taak. Desondanks gebeuren er in de haven nog steeds ongevallen. Bij het laden en lossen, bij de op- en overslag en bij het transport. Bijvoorbeeld bij het manoeuvreren van goederen en containers is aanrijdgevaar nog steeds een groot risico. 

Auteurs Kees Bennng en Raymond van der Sluis, beiden werkzaam bij het STC MBO College Haven, vragen voor deze kwesties nogmaals de aandacht in hun boek. Kees Benning: “Veiligheid en veilig werken begint bij jezelf.” Het is slechts een van de veiligheidsaspecten die ze naar voren brengen. Beiden hebben hun kennis en ervaring over veilig werken in de haven bij elkaar gebracht en samen met het havenbedrijfsleven een handzaam overzichtswerk samengesteld. 

Raymond van der Sluis: “Havenwerk is veilig, totdat je vergeet dat het gevaarlijk is. Arbeidsveiligheid is ook gericht op de uitgebreide zorg voor machines en apparaten. Het bewust zijn van veilig gedrag op de werkplek staat centraal. In het boek staan tal van voorbeelden over valgevaar, afsluiten van mangaten, veiligheidsborden en persoonlijke beschermingsmiddelen.”

 

 

De laatste jaren is er meer aandacht voor arbeidsveiligheid zoals deze is geborgd in systemen zoals die van de Arbozorg. “We zien dat bedrijven blijvend investeren in een veiligheidscultuur. Voorzorgsmaatregelen en gesprekken over veiligheid moeten de onwrikbare basis zijn voor hoe er gewerkt wordt. Doe het goed of doe het niet”, zeggen de auteurs van het boek.

Het boek is beschikbaar bij STC Publishing en samengesteld voor allen die bij een havenbedrijf of op een terminal werken. Kees Benning: “Wij hopen hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan het veilig (leren) werken in de havens en het verminderen van het aantal ongevallen.”

Boek Veilig Werken in de Haven

 

 

leaderboard